Geschiedenis Skoda

Hier staat informatie betreffende de VAG groep.
Plaats reactie
Marcel
Berichten: 12
Lid geworden op: 07 mar 2015 08:38

Geschiedenis Skoda

Bericht door Marcel » 02 aug 2015 11:30

Škoda is een Tsjechische machinefabriek uit Mladá Boleslav en een automerk van de Volkswagen Group.

Geschiedenis
In 1895 begonnen de boekhandelaar Václav Laurin en de slotenmaker Václav Klement een fietsenfabriek, die in 1899 motorfietsen en in 1905 auto’s ging produceren. In 1925 fuseerde Laurin & Klement met de fabrikant van spoorwegmateriaal Škoda. In 1945 ging de automobielfabriek zelfstandig verder met behoud van de naam en het logo.

De goede reputatie die het merk had opgebouwd, raakte Škoda kwijt in de jaren zeventig en tachtig omdat de techniek en comfort bij de jaren zestig waren blijven steken. In West-Europa was de Škoda dan ook niet erg geliefd.

Het keerpunt kwam in 1987 toen de Škoda Favorit werd gelanceerd. Deze auto werd erg goed verkocht in Tsjechoslowakije en andere Oostbloklanden. De Favorit was ontworpen door het Italiaanse designhuis Bertone en had in tegenstelling tot de voorgaande Škoda’s de motor voorin. Het regime probeerde door een bekende designer te contracteren de verkoop van Škoda’s in het buitenland op te krikken om zo meer buitenlandse valuta binnen te krijgen. Doordat er echter veel rekening gehouden moest worden met de gestandaardiseerde producten uit de fabrieken werd het ontwerp flink aangepakt.

Na de val van het IJzeren Gordijn werd het bedrijf in 1989 geprivatiseerd. Door het wegvallen van de goedkope arbeidskrachten (door een amnestieregeling na de fluwelen revolutie) kreeg Škoda het steeds moeilijker en moest er naar een partner gezocht worden. In 1991 werd Škoda Auto daarom verkocht aan de Volkswagen Group. Sindsdien worden de Škoda’s gebouwd op chassis van Volkswagen en is van sommige modellen ook de carrosserie op Volkswagen-modellen gebaseerd. In de modellen van Škoda, na de overname door Volkswagen, kwamen naast de eigen Škoda motoren ook motoren van het moederconcern.

Modellen
Skoda heeft zijn communistische periode al lang achter de rug en met behulp van moeder Volkswagen is een modern programma geïntroduceerd. Het enige wat uit het verleden overbleef is het logo en een aantal modelnamen. Die stammen oorspronkelijk overigens uit de periode voor het bestaan van het ijzeren gordijn. In die tijd werd de Tsjechische auto-industrie gekenmerkt door technologisch hoogstaande producten. Van oudsher was midden-Europa een gebied waar een grote concentratie autobedrijven gevestigd was. De namen waar het om gaat zijn Octavia en Superb, die vlak na respectievelijk voor de oorlog belangrijke producten van Skoda waren. Heden ten dage zijn het de sedans van Skoda die onderhuids Volkswagentechniek hebben, maar qua uiterlijk een geheel eigen stijl hebben. Dat gold overigens niet voor de vorige Superb die in 2008 uit productie ging. Dat was een verlengde Volkswagen Passat, terwijl het huidige model meer de stijl van de Octavia heeft en overigens voor het eerst als immens lange stationcar leverbaar is. De kleinere modellen zijn de Fabia en Yeti, waarbij de eerste een vrij saai gelijnde kleine hatchback is, terwijl de Yeti een leuke vrijetijdsauto zonder echte concurrentie is. De Roomster heeft wel concurrentie van vooral de Franse ‘ludospaces’, maar heeft wel een onderscheidend uiterlijk. Skoda heeft geen coupé’s en cabriolets in haar programma, voor sportief ingestelde mensen heeft men wel RS-uitvoeringen van sommige modellen. Scout is de benaming van ruiger uitziende versies van de Octavia en Yeti.

Marktaandeel (NL)
1,44 % (2002); 1,44 % (2003); 1,30 % (2004); 1,83 % (2005); 1,86 % (2006); 1,86 % (2007); 1,91 % (2008); 2,06% (1e helft 2009)

Bron
Mijn auto's:
Groene VW Polo 2F uit 1992.
Blauwe Seat Marbella uit 1995.
Halve witte VW Polo 2 (bouwjaar onbekend) als aanhanger.

Plaats reactie